Nörolojik Erken Rehabilitasyon Ünitesi

1991 yılında Prof. Dr. Ayfer Sade, Prof. Dr. Canan Algun,  Dr. Fzt. Kadriye Armutlu ve Fzt. Sibel Aksu tarafından kurulmuştur. H.Ü. Nöroloji servisinde yatan hastalar, yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalar, dış hastalar ve diğer bölümlerden gelen konsültasyonlara hizmet vermektedirler. Yoğun bakım ünitelerinde inme, amyotrofik lateral skleroz, myastenia gravis, demans, epilepsi, polinöropati ve myopati hastaları fizyoterapi ve rehabilitasyon programına alınırken, nöroloji servisinde bunlara ek olarak multipl skleroz ve hareket hastalıkları da programa alınmaktadır. Yoğun bakımlarda göğüs fizyoterapisi, normal eklem hareket açıklığının korunmasına yönelik uygulamalar, yumuşak doku ve eklem mobilizasyonu, ödeme ve derin ven trombozunu önlemeye yönelik yaklaşımlar, erken dönemden itibaren tilt table ve/veya kişi desteği ile mobilizasyon yöntemleri sıklıkla kullanılmaktadır. Servis hastalarında ise örnek olarak inmede; en erken dönemden itibaren mobilizasyon, gövde kontrolüne odaklaşma, gövde dengesi ve stabilizasyon, yumuşak doku ve eklem mobilizasyonu teknikleri, omuzun subluksasyonun önlenmesi amaçlanırken; multipl sklerozda core stabilizasyon ve pilates, vestibuler eğitim (posturografi), vibrasyon, bantlama uygulamaları, aktivite temelli eğitim, aerobik eğitim programları uygulanmaktadır.

Ünite Çalışanları:
Prof. Dr. Kadriye Armutlu

Dr. Öğr. Üyesi Ayla Fil Balkan

Dr. Fzt. Yeliz Salcı

Uz. Fzt. Barış Çetin

Fzt. Ecem Karanfil

Fzt. Ali Naim Ceren

Fzt. Rıdvan Muhammed Adın

Fzt. M. Sümeyye Cengiz

Fzt. Lütfiye Erdemir

Uz. Fzt. Gülşah Sütçü (Rotasyon nedeniyle bir dönem bu ünitede görev yapmaktadır. Bağlı bulunduğu ünite Nörolojik Rehabilitasyon Ünitesi)